首頁
Youtube
Facebook
古怪動物園 他乡情韵 — 克劳德 ‧ 莫奈作品展 展堂一鱗 (第二階段) Bruce Lee, Kung Fu, Art Life Hong Kong Art Research Portal 全天域電影《機械智友》 帶給你精彩的藝術、歷史、科學體驗
想一睹法國印象派大師莫奈嘅畫作?

緊係唔止咁少嘢俾你睇啦! 5月4號起,17幅大師級畫作已經約定你香港文化博物館見喇!
 

點解莫奈啲畫咁矇嘅?

點解啲畫咁矇嘅?原來法國印象派大師莫奈嘅創作生涯都唔係我哋想像中咁順利,但亦無阻­佢對畫畫嘅熱誠,繼續為世界添上繽紛色彩!想睇更多? 約定你香港文化博物­館見!

 

 

 

 

 

愈夜個人愈心散?

愈夜個人愈心散? 原來莫奈同唔少著名藝術家一樣習慣早睡早起,天都未光就會起身創作!­清晨時分空氣特別新鮮,前一晚瞓咗個好覺,第二朝起身自然精力旺盛,靈感如泉湧! 想知­更多莫奈嘅創作生活? 快啲過嚟佢嘅作品展探索吓啦!

 

 

 

 

 

一道日本拱橋時不時會出現喺莫奈嘅作品入面?

唔知大家有冇印象,一道日本拱橋時不時會出現喺莫奈嘅作品入面? 原來莫奈都對日本文化­好有興趣! 想知更多莫奈嘅創作喜好,就千祈唔好錯過今次嘅作品展喇!

原來莫奈對某啲題材情有獨鍾

唔講你未必留意到,原來莫奈對某啲景點、題材情有獨鍾,其中有一個題材竟然可以令莫奈­畫出過百幅畫咁多! 你又估唔估到係咩?

睇完莫奈嘅作品展,心思思想去一轉法國旅行?

睇完莫奈嘅作品展,心思思想去一轉法國旅行?學定幾句日常生活用語,話唔定隨時用得著­!

「劉小康決定設計」展覽訪問錄像

除了劉小康親身介紹展覽外,還訪問多位前輩、設計師、藝術家、朋友及合作夥伴,談及劉小康及其創作理念。

賽馬會「藝術館出動!」教育外展計劃

這是香港藝術館精心製作的流動藝術館,它會駛入不同校園和社區,邀請大家進入一所互動「藝術實驗室」,看看由古至今藝術家如何把日常生活「變‧新」成藝術作品!

穿越.香港博物館.真情流露
穿越.古今.傳承
穿越.歷史.代代相傳
「帶回家-香港文化、藝術與設計故事」紀念品系列

讓大家把珍貴藏品與流金歲月一併帶回家中,仔細玩味。

武‧藝‧人生 ─ 李小龍

展覽為大家帶來超過六百多件珍貴的文物,讓大家可以全面地、立體地、自主地從他的個人、電影、功夫、文化現象等多方面,對他作深入了解。

你的興趣

 

地圖
 
Previous Month Next Month
康樂及文化事務署 康樂及文化事務署 2012© |  香港政府一站通 | 網站地圖 重要告示 私隱政策 聯絡我們 | 最後修改日期: 2016年4月14日
無障礙網頁嘉許計劃 http://www.webforall.gov.hk/tc/recognition_scheme W3C WAI-AA WCAG 2.0